Vatra Luminoasă 108

București, Sector 2

+40 732 406 688

Call Center

Lu - Vi: 8:00 - 19:00

Sa: 9:00-13:00

Retinopatia definește orice afecțiune a retinei, indiferent de cauza ei. 

Retinopatia diabetică – Această afecțiune este cauzată de o degenerescență a capilarelor care irigă retina persoanelor atinse de diabet de cel puțin zece ani. Boala este favorizată de hipertensiunea arteriala. Ea se manifestă prin diferite semne: microanevrisme (mici dilatații ale capilarelor care iau forma unor mici puncte roșii); hemoragii de intensitate și de forme variabile; exudate albe pufoase, mari și de suprafață sau exudate uscate, galbene, mai mici și mai profunde. O scădere a vederii poate surveni în formele evoluate.

Tratament – Tratamentul face apel la echilibrarea diabetului și la fotocoagularea cu laser a unor leziuni retiniene. Totuși, în pofida acestor tratamente, scăderea vederii poate persista.

Retinopatia hipertensivă – Această afecțiune a retinei este cauzată de o hipertensiune arterială care atinge circulația retiniană. Arterele au un calibru îngustat, pe când venele sunt adesea dilatate. În cea mai mare parte a timpului, nu există nici un simptom. Uneori, o sângerare în corpul vitros antrenează apariția unor muște în zbor în câmpul vizual. Complicația acestei retinopatii constă într-un edem retinian sau papilar.

Diagnostic și tratament – Diagnosticul se bazează pe examenul fundului de ochi, completat eventual cu angiografia oculară. Tratamentul constă în normalizarea tensiunii arteriale prin antihipertensoare.