Vatra Luminoasă 108

București, Sector 2

+40 732 406 688

Call Center

Lu - Vi: 8:00 - 19:00

Sa: 9:00-13:00

Presbiopia este pierderea normală a capacității de focalizare de aproape care apare odată cu vârsta. Presbiopia nu este o boală, ci un proces de îmbătrânire normală a ochiului și mai ales a cristalinului care scleroză în timp ce se întărește. Acest proces de îmbătrânire începe la naștere, dar majoritatea oamenilor încep să observe efectele presbiopiei după ce au împlinit vârsta de 40 – 45 de ani, când au început să se confrunte cu dificultăți de a observa în mod clar imprimarea mică – inclusiv mesaje text pe telefonul lor. Deși presbiopia este o schimbare normală în ochii noștri pe măsură ce îmbătrânim, este adesea un eveniment semnificativ și emoțional, deoarece este un semn al îmbătrânirii care este imposibil de ignorat și dificil de ascuns. La nivel mondial, aproximativ 1,3 miliarde de oameni aveau presbiopie în 2011. Acest număr este așteptat să crească la 2,1 miliarde până în 2020.

Corecția presbiopiei și refacerea acomodării sunt considerate limita finală a chirurgiei refracționale. Sunt abordate diferite abordări ale corneei și ale cristalinului pentru a realiza corectarea chirurgicală a acestei dizabilități. Există, totuși, o serie de limitări și considerații care au împiedicat acceptarea pe scară largă a corecției chirurgicale pentru presbiopia. Calitatea vederii, distorsiunile optice și vizuale, regresia efectului, complicațiile cum ar fi ectazia corneei și opacitatea, anisometropia după corecția monoviziei, vizibilitatea la distanță și natura invazivă a tehnicilor actuale au limitat utilizarea chirurgiei presbiopiei.

FORMA DE MANIFESTARE

Simptomele apar la vârsta de 40 – 45 de ani și progresează până la aproximativ 60 de ani. Acestea constau într-o dificultate tot mai mare pentru viziunea clară a obiectelor din apropiere. Lectura devine din ce în ce mai dificilă și prelungește instinctiv brațele pentru a îndepărta textele (efect cunoscut sub numele de „sindromul brațelor lungi”) la o distanță mai mare de 33 cm pentru a le putea citi în mod clar. La acea distanță, multe personaje sunt prea departe pentru a fi ușor identificate. Simptomele sunt accentuate în condiții de lumină scăzută și la sfârșitul zilei.

CAUZE

Presbiopia diferă de astigmatism, miopie și hipermetropie, care sunt legate de forma globului ocular și sunt cauzate de factori genetici și de mediu. Presbiopia în general se crede că provine dintr-o îngroșare graduală și o pierdere de flexibilitate a lentilei naturale de la nivel ocular. 

Presbiopia apare în mod natural la oameni pe măsură ce îmbătrânesc. Ochiul nu este capabil să focalizeze direct lumina asupra retinei datorită sclerozei și întăririi lentilei naturale (cristalinul). Îmbătrânirea afectează, de asemenea, fibrele musculare din jurul obiectivului, ceea ce face ca ochiul să se concentreze mai mult asupra obiectelor apropiate. Lentila ineficientă determină lumina să se focalizeze în spatele retinei, provocând o vizibilitate slabă pentru obiectele apropiate. Comparativ cu persoanele trecute de 40 – 45 de ani, la persoanele mai tinere, lentila ochiului este moale și flexibilă, permițând mușchilor mici din interiorul ochiului să remodelate cu ușurință lentila pentru a se focaliza pe obiecte apropiate și îndepărtate. Orice persoană cu vârsta peste 40 de ani este în pericol pentru dezvoltarea presbiopiei. Toată lumea se confruntă cu o anumită pierdere a puterii de focalizare pentru obiectele apropiate, pe măsură ce îmbătrânesc, dar unii vor observa acest lucru mai mult decât alții.

CORECȚIE & TRATARE

Ochelarii de vedere cu lentile progresive reprezintă cea mai populară soluție pentru presbiopie pentru majoritatea persoanelor de peste 40 de ani. Aceste lentile multifocale restabilesc vizibilitatea și oferă o vedere excelentă la toate distanțele, indiferent de erorile de refracție pe care le aveți în plus față de presbiopia. O altă opțiune este alegerea ochelarilor cu lentile bifocale. Dar lentilele bifocale sunt mult mai puțin populare în aceste zile, deoarece oferă o gamă mai limitată de viziuni pentru multe presbiopii. De asemenea, majoritatea oamenilor nu doresc să-și arate vârsta purtând ochelari care au o linie bifocală vizibilă.

De asemenea, este obișnuit ca persoanele cu presbiopie să observe că devin din ce în ce mai sensibile la lumină și strălucire datorită schimbărilor în vârstă din ochii lor. Lentilele fotocromice, care se întunecă automat în lumina soarelui, sunt o alegere bună din acest motiv. Acestea sunt disponibile în toate modelele lentilelor, inclusiv lentile progresive și bifocale.

Ochelarii de citit sunt o altă alegere. Spre deosebire de lentilele bifocale și progresive, pe care majoritatea oamenilor le poartă toată ziua, ochelarii de citit sunt purtați doar atunci când este necesar pentru a vedea mai bine obiectele apropiate și amprentele mici.

Indiferent de tipul de ochelari pe care îl alegeți pentru a corecta presbiopia, luați în considerare cu siguranță lentile care includ acoperire antireflexie. Acoperirea antireflexie elimină reflexiile care pot distrage atenția și pot provoca tulpini oculare. De asemenea, ajută la reducerea strălucirii și la creșterea clarității vizuale pentru conducerea în timpul nopții.