Vatra Luminoasă 108

București, Sector 2

+40 732 406 688

Call Center

Lu - Vi: 8:00 - 19:00

Sa: 9:00-13:00

Degenerescența maculară legată de vârstă sau DMLV este o afecțiune a maculei sau a zonei de maximă acuitate vizuală a retinei. Macula este o mică arie a retinei care ne permite să vedem clar detaliile fine și să efectuăm activități cum sunt cititul sau șofatul. 

SIMPTOME

Primele semne care ar trebui să ne îngrijoreze sunt tulburarea vederii centrale, încețoșarea vederii și perceperea liniilor drepte ca fiind strâmbe. Această afecțiune nu este dureroasă, se instalează lent și, de multe ori, persoana nu își dă seama de alterarea vederii. Deși poate apărea la ambii ochi în același timp și poate avea o evoluție rapidă, nu este obligatoriu să se întâmple așa, poate afecta inițial un singur ochi, iar evoluția să fie lentă. 

DIAGNOSTIC

Diagnosticul se pune în cadrul unui consult oftalmologic și după efectuarea unor investigații specifice: testarea acuității vizuale, măsurarea tensiunii oculare, examen fund de ochi, examen câmp vizual, testul Amsler, tomografie retiniană și angiografie. 

Există doua tipuri de degenerescență maculară legată de vârstă:

1. DMLV – forma uscată, atrofica este forma inițiala de degenerescență maculară legată de vârstă; este caracterizată de apariția drusenului (acumulare de material lipidic) ce duce la subțierea retinei și alterarea funcției vizuale. Scăderea acuității vizuale se face gradual. Semne și simptome ale formei atrofice:

  • vedere încețoșată la distanță/aproape
  • nevoia de lumină suplimentară pentru a vedea la aproape
  • culorile se percep mai „șters”
  • dificultate/imposibilitate în a recunoaște chipul oamenilor
  • apariția unei pete negre în centrul vederii.

2. DMLV – forma exudativă are ca și caracteristică apariția membranei neovasculare (cu vase de sange anormale, prin pereții cărora se scurg fluide, lipide, sânge – care se depun și formează într-un final o „cicatrice” fibrovasculara ce duce la scăderea ireversibila a vederii). Semne și simptome ale formei exudative:

  • vedere distorsionată-liniile drepte apar curbe, neregulate, întrerupte;
  • pete gri întunecate în campul vizual;
  • pierderea vederii centrale;
  • alterarea percepției culorilor, formei și mărimii obiectelor.

Simptomele de obicei se agravează foarte rapid.

TRATAMENT

Este important de reținut faptul că la data actuală nu există un tratament specific propriu zis pentru vindecarea DMLV.

În DMLV forma uscată, atrofica s-a demonstrat o scădere în progresia bolii folosind suplimente nutritive (vitamina C, vitamina E, luteină, zeaxantina, oxid de zinc + cupru), o dieta bogata în antioxidanți, (afine, spanac, brocoli, pește) și prin adoptarea unui stil de viață sănătos (activitate fizică moderată, alimentație echilibrata).

Este important de menționat că doar aproximativ 10% din degenerescentele maculare sunt forme exudative dar și că aproximativ 75% din aceste cazuri nu pot fi tratate. Pacienții care nu raspund la tratament NU vor deveni complet orbi (cecitate), având încă funcțională vederea periferică.

În forma de DMLV  exudativă, cu cât se descoperă mai rapid prezența membranei neovasculare și este instituit mai rapid tratamentul, se poate reuși prezervarea vederii la un nivel mai bun. Opțiunile de tratament sunt: injecțiile intraoculare cu substanțe care inhibă creșterea vaselor anormale, tratamentul laser și terapia fotodinamică.