Vatra Luminoasă 108

București, Sector 2

+40 732 406 688

Call Center

Lu - Vi: 8:00 - 19:00

Sa: 9:00-13:00

Cataracta reprezintă pierderea treptată a transparenței cristalinului, astfel încât lumina nu mai poate pătrunde către retină. Drept rezultat, vederea începe să fie afectată. Odată depistată, cataracta are nevoie de tratament imediat deoarece, în caz contrar, poate evolua rapid, extinzându-se și către ochiul neafectat și, astfel, poate duce la pierderea completă a vederii.

SIMPTOME

Pe măsură ce cristalinul devine opac, încep să apară diferite simptome, precum perceperea de imagini dublate sau neclare, un disconfort pronunțat la contactul cu lumina (fotofobie), vedere nocturnă afectată. De asemenea, vederea de aproape devine considerabil mai bună, însă apar dificultăți cu vederea la distanță.

În cazul persoanelor care poartă ochelari, acestea vor simți nevoia să își schimbe lentilele din ce în ce mai des, confundând cataracta cu creșterea rapidă a dioptriilor. Deoarece vederea devine progresiv mai slabă, și confortul vieții de zi cu zi va fi afectat. Pacienții vor avea dificultăți din ce în ce mai mari în a-și desfășura activitățile zilnice.

CAUZE

În majoritatea cazurilor, cataracta apare odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi și o complicație a unor afecțiuni (diabet) sau un rezultat al unei leziuni a globului ocular. Însă, există o serie de factori care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta această boală.

Principalul factor de risc este cel genetic, cataracta fiind mai răspândită în rândul celor care au o istorie familială a bolii. Alți factori includ expunerea prelungită la soare sau la radiații, un stil de viață nesănătos, obiceiurile precum fumatul sau consumul de alcool, administrarea de corticosteroizi, dar și problemele cardiovasculare (hipertensiunea) sau problemele de greutate.

DIAGNOSTIC

Afecțiunea poate fi diagnosticată cu ușurință de către medicul oftalmolog în urma unui examen clinic și a unei discuții cu pacientul despre simptomele resimțite. Alte metode care pot ajuta la plasarea unui diagnostic corect includ testul de acuitate vizuală, prin care pacientul va citi cifre și litere de diferite dimensiuni de pe un panou, folosirea unui microscop pentru a examina ochiul și verificarea în detaliu a retinei.

TRATAMENT

Evoluția bolii nu poate fi stopată, însă există o soluție pentru a reda pacientului vederea. Această soluție presupune o operație la nivelul cristalinului, prin care acesta este înlocuit cu unul artificial. Intervenția este una ușoară și necesită doar anestezie locală, cristalinul fiind înlocuit în doar câteva minute.

PREVENȚIE

În multe dintre cazuri, apariția cataractei poate fi dificil de prevenit. Însă, ceea ce se poate face este să încercați să evitați pe cât posibil factorii de risc asociați cu apariția afecțiunii.

Așadar, se recomandă un stil de viață cât mai echilibrat, bazat pe o alimentație sănătoasă, consum regulat de apă și lichide, fără tutun și alcool. 

Este recomandată și purtarea unor ochelari de soare cu protecție UV, astfel încât ochii să nu aibă de suferit pe timp de vară.

Nu în ultimul rând, controalele oftalmologice periodice sunt foarte importante. Astfel, se poate diagnostica din timp orice afecțiune .